19 aug. 2010

proiectul 'inger parc'

Imprejurimile portului au fost botezate Inger parc prin 2002, ca replica la entuziasmul national generat atunci de proiectul Dracula Parc, ce se visa un magnet pentru turistii occidentali in cautare de exotism fara terorism. Pana la urma ingerii periferici de la Dunare au invins si Dracula a ramas fara templu. Ingerii insa s-au statornicit de atunci pe aici, instaurind o dictatura luminata asupra democratiei naturii, careia, de voie de nevoie, ne-am supus si noi.

‘Am facut parcul ca sa polemizez cu Dracula Parc. In tara asta nu o fi fost numai dracul jupan, macar pe la malul Dunarii o fi trecut si vreun inger, iar brandul de tara e mai bine sa fie cu ingeri’
‘… era pe la asfinţit şi vreo şapte cai apăruseră chiar în faţa casei şi părea că s-au oprit să se uite la îngerii sculptaţi pe malul apei. M-am gândit atunci că uite, caii se mai opresc să se uite la îngeri, dar oamenii nu. Şi mi-am zis că asta vreau să fac aici: să-i conving pe oameni să se mai uite puţin şi la îngeri.”
Mircea Dinescu

Dupa sanctuarul ingerilor a urmat cel adresat oamenilor. Intre doua dealuri insorite care au fost pana la urma 'impadurite' cu vie, profesorul Ernest Budes si prietenii sai sculptori, ceramisti si pictori, au construit – era pe la inceputurile boom-ului imobiliar – un sat neolitic la izvoarele de la Ulmi.

In toamna lui 2010 via implineste 4 ani, varsta la care se considera ca o vie devine 'majora', pregatita sa rodeasca deplin. Satul neolitic nu a beneficiat insa de boom-ul imobiliar ce a urmat, ba dimpotriva. Se vede ca timpul lui nu a venit inca.

Tabara de ceramica 'Satul neolitic':
Ernest Budes, Monica Morariu, Catalina Danila, Adela Bonat, Romana Cucu, Aniela Ovadiuc, Teona Capitanu, Ioana Budes
(Universitatea de Arta din Bucuresti)

Inger Parc pe malul Dunarii: 
Maria Cioata si David Olteanu (ceramisti)
Ilie Cioarta (pictor)
Virgil Constantin Scripcariu (sculptura in lemn)
Nicolae Stoica (sculpura in lemn)
si Mihai Buculei (sculptura in lemn)


















Virgil Constantin Scripcariu, 'Inger'














Ernest Budes in satul neolitic


















Nicolae Stoica, Ingerul cu parapanta

Presa vremii:
Observator Cultural, Sept. 2002


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu